Tumortypen: Schildklierkanker

In de Zuidwest Nederland wordt per jaar bij ongeveer 200 mensen de diagnose schildklierkanker gesteld. Schildklierkanker is in het algemeen goed te behandelen. Echter, afhankelijk van de soort tumor is een uitgebreide behandeling met complexere zorg nodig. Een correcte diagnose is daarom erg belangrijk zodat elke patiënt direct de juiste behandeling krijgt. Specialisten van tien ziekenhuizen werken daarom intensief samen. Door alle kennis en specialismen te bundelen kunnen zij voor elke patiënt in de regio de best passende zorg leveren.

Hoe werkt dit schildkliernetwerk?

De  diagnose schildklierkanker wordt veelal in het eigen ziekenhuis gesteld.  Elke twee weken is er multidisciplinair (MDO) overleg. In dit overleg zijn alle benodigde specialisten van de aangesloten ziekenhuizen vertegenwoordigd. Voor schildklierkanker zijn dit:  een Internist-endocrinoloog, een  Endocrien Chirurg, een  Nucleair geneeskundige, een  Patholoog, een  Radioloog, een  Internist Oncoloog, een  Klinisch Chemicus en een radiotherapeut.

Zij bespreken lopende behandeling van bijzondere gevallen aan de hand van nieuwe uitslagen. En voor nieuwe patiënten wordt het behandelplan vastgesteld. Dit behandelplan wordt besproken met de patiënt waarna de behandeling kan starten.  Laag-complexe zorg wordt verleend in het eigen ziekenhuis en kan de patiënt dicht bij huis behandeld worden. Hoog-complexe zorg vindt plaats in het schildkliercentrum van het Erasmus MC Kanker Instituut, dat speciaal hiervoor is ingericht.

Wat zijn de voordelen van deze samenwerking?

Elke patiënt in onze regio is verzekerd van een optimaal behandelplan en de beste medische zorg. Ongeacht in welk ziekenhuis de diagnose worden gesteld, overal gelden dezelfde protocollen en zorgpaden. Omdat altijd door specialisten uit verschillende ziekenhuizen in de regio is meegekeken, is een second opinion niet meer nodig. De samenwerking zorgt er voor dat kennis en ervaring voortdurend worden gedeeld. Dit komt de kwaliteit van de behandeling ten goede. De samenwerking biedt  tevens de mogelijkheid om meer wetenschappelijk onderzoek te doen, sneller te innoveren en wanneer patiënten hiervoor in aanmerking komen de modernste behandelingen aan te bieden.

Informatie  over het regionale schildkliernetwerk voor  patiënten  en zorgprofessionals is terug te vinden op  de website  www.schildkliernetwerk.nl die ontwikkeld is door de Stichting Beter Keten.

De 11 samenwerkende ziekenhuizen

Van Weel-Bethesda Ziekenhuis & Spijkenisse Medisch Centrum & Ikazia Ziekenhuis & Franciscus Gasthuis & Vlietland & Albert Schweitzer Ziekenhuis & ZorgSaam Zorggroep Zeeuws-Vlaanderen & Admiraal de Ruyter Ziekenhuis & IJsseland Ziekenhuis & Maasstad Ziekenhuis & Erasmus MC Kanker Instituut

Hoe werkt het schildkliernetwerk van  Zuidwest Nederland toont de animatie.